Ověření funkčnosti netradičních adsorbentů - Urbanová, Eva (Univerzita Pardubice, 2008)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit možnosti použití produktů z pyrolýzy pneumatik jako adsorbentu pro čištění odpadních vod. Toto téma je přiblíženo v literární rešerši. Práce byla nejprve zaměřena na zjištění obecných vlastností těchto adsorbentů, jako je specifický povrch a textura částic zobrazená elektronovým mikroskopem. Vlastní průběh adsorpce byl sledován na třech typech adsorbátů. Prvním typem adsorbátu byla methylová oranž, jako zástupce polárních organických barviv. Druhým typem byl rtuťnatý iont jako zástupce těžkých kovů, a posledním adsorbátem byl chlorbenzen jako představitel nepolárních organických látek. Výsledkem pokusů jsou hodnoty koeficientů prostupu hmoty a informace o adsorpční mohutnosti jednotlivých vzorků adsorbentů.
Verifying functionality of unconventional adsorbents
Keywords: pyrolýza pneumatik; Adsorpce