Problematika mladých lidí opouštějících dětské domovy v Královéhradeckém kraji - Lehká, Petra (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ústavní výchovy v dětském domově, a to především jejími negativními charakteristikami, které se nepříznivě odrážejí na budoucí samostatný život dětí v ústavním prostředí vyrůstajících. Popisuje jaký dopad má jejich pobyt v dětském domově na osobní i profesní život a jaké možnosti pomoci se jim nabízejí. Zmíněny jsou zde také pozitivní změny, kterými systém ústavní výchovy v České republice prochází, a to především v souvislosti s přijetím nového zákona z roku 2002 a současnou transformací systému péče o ohrožené děti. Praktická část téma odchodu mladých lidí z dětských domovů podrobněji rozpracovává na základě provedených rozhovorů s řediteli několika dětských domovů v Královéhradeckém kraji.
Actual questions of young people who leaving children's homes in Královéhradecký region
Keywords: ústavní výchova; dětské domovy; transformace; adolescence; psychická deprivace; Rodina; institutional care; children's home; transformation; adolescence; emotional deprivation; Family