Příprava 1D nanostrukturních tenkých vrstev obsahujících přechodné kovy. - Táborský, Jan (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na vliv zlatých nanočástic (AuNP) na růst a vlastnosti 1D nanostrukturních vrstev MoS2 připravených depozicí pod úhlem 85° (GLAD). Hlavním cílem je srovnání vzorků s AuNP a bez AuNP, přičemž jsou měněny parametry průtoku argonu. Charakterizace provedená pomocí SEM, XRD, Ramanovy spektroskopie, XRF, XPS a UV-VIS odhaluje, jak AuNP ovlivňují morfologii, krystalitu a funkční vlastnosti vrstev.
Preparation of 1D nanostructured thin films containing transition metals.
Keywords: MoS₂; GLAD; zlaté nanočástice; sloupcovité nanostruktury; fototermální konverze; katalýza; MoS₂; GLAD; gold nanoparticles; columnar nanostructures; photothermal conversion; catalysis