Porovnání důchodových systémů ve vybraných zemích EU - Piroutková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato bakalářská práce je věnována důchodovým systémům ve vybraných zemích Evropské unie. Práce se nejprve zabývá charakteristikou důchodových systémů – průběžných a kapitalizačních. Je zde také zmínka o reformovaných důchodových systémech. Jsou vysvětleny principy fungování a podstata jednotlivých systémů. Ve druhé části je popsán současný celosvětový trend – transformace důchodových systémů. Jsou zde uvedeny důvody a cíle transformace. Další část práce se věnuje popisu důchodových systémů v České republice, Slovenské republice a ve vybraných zemích Evropské unie – Německu, Itálii, Švédsku a Velké Británii. Poslední část této práce obsahuje porovnání důchodových systémů ve vybraných zemích.
Pensionable systems comparison in certain countries of EU
Keywords: pensionable systems; transformation of the pensionable systems; financial systems; důchodové systémy; důchodové reformy; systémy financování