Experimentální stanovení kyseliny askorbové vybranými metodami. - Suchánková, Denisa (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi stanovení kyseliny askorbové. Teoretická část obsahuje charakteristiku kyseliny askorbové a podává přehled o titračních, spektrofotometrických, chromatografických a elektrochemických metodách používaných pro její stanovení. V experimentální části byl stanoven obsah kyseliny askorbové ve vzorcích celaskonu 100 mg a 500 mg a v čerstvé citrónové šťávě jodometricky a bromátometricky, spektrofotometricky a pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie.
Experimental determination of ascorbic acid using selected methods.
Keywords: L-Ascorbic acid; iodometry; bromatometry; spectrophotometry; HPLC; kyselina L-askorbová; jodometrie; bromátometrie; spektrofotometrie