3,6-Disubstituované deriváty 2,5-dihydropyrrolo[3,4-c]pyrrol-1,4-dionu - Podlesný, Jan (Univerzita Pardubice, 2014)
Byla provedena literární rešerše zaměřena na přípravu a využití 3,6-disubstituovaných derivátů 2,5-dihydropyrrolo[3,4-c]pyrrol-1,4-dionu. Bylo nalezeno celkem sedm postupů k přípravě těchto derivátů. Bylo syntetizováno devět nových push-pull chromoforů s centrálním akceptorním diketopyrrolopyrrolovým jádrem a dvěma periferními donorními substituenty (OMe, NMe2, thiofen a ferrocen). .-Konjugovaná cesta mezi diketopyrrolopyrrolovým jádrem a periferním donory zahrnovala můstky, jako jsou 2,5-thienylen a 1,4-fenylen v kombinaci s trojnou vazbou. K syntéze byly využity Suzukiho-Miyaurova a Sonogashirova cross-coupling reakce. Struktura a čistota cílových sloučenin byla potvrzena pomocí TLC, bodů tání, HR-MALDI-MS spekter, 1H a 13C NMR a rovněž IR spekter. Vlastnosti a vnitřní přenos náboje připravených chromoforů byly dále zkoumány pomocí UV-VIS absorpční spektroskopie a fluorescenční spektroskopie.
3,6-Disubstituted derivatives of 2,5-dihydropyrrolo[3,4-c]pyrrole-1,4-dione
Keywords: diketopyrrolopyrrol; push-pull chromofor; elektron-donor/akceptor; intramolekulární přenos náboje; diketopyrrolopyrrole; push-pull chromophore; electron-donor/acceptor; intramolecular charge-transfer