Korozní odolnost zinkem pigmentovaných NH v závislosti na koncentraci a složení plniv - Košťál, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2018)
Obsahem této bakalářské práce je studium antikorozních nátěrových hmot s vysokým obsahem zinkového prachu a různých plniv. Cílem práce je vyhodnocení fyzikálně - chemických a antikorozních vlastností připravených nátěrových hmot. V této bakalářské práci byly porovnávány nátěrové hmoty na bázi dvousložkové epoxidové pryskyřice rozpouštědlového typu, které byly plněny zinkovým prachem a příslušnými plnivy při různých objemových koncentracích. Nátěry byly zhotoveny na ocelových a skleněných panelech, na kterých byly prováděny zkoušky. Na skleněných panelech byla hodnocena relativní povrchová tvrdost organických povlaků, odolnost vůči působení rozpouštědla a lesk. Na ocelových panelech byly hodnoceny mechanické a korozní vlastnosti připravených nátěrových filmů. Zpracované výsledky byly diskutovány.
Corrosion resistance of zinc-pigmented coatings depending on the concentration and composition of the fillers
Keywords: zinkový prach; nátěrová hmota; plniva; epoxidová pryskyřice; koroze; zinc dust; paint; fillers; epoxy resin; corrosion