Obnova vozového parku s využitím alternativního paliva CNB ve vybrané společnosti - Dufková, Klára (Univerzita Pardubice, 2016)
Počet nařízení a požadavků na ochranu životního prostředí neustále roste, a proto jsou vyvíjeny nové techniky i technologie, které se těmto nárokům umí lépe přizpůsobit. V sektoru dopravy se začínají využívat alternativní paliva místo tradičních paliv nafta a benzín, které výrazněji zatěžovaly životní prostředí. V této diplomové práci je zkoumaná a porovnávaná roční finanční nákladovost dvou autobusů, jeden je pohaněný palivem nafta a druhý alternativním palivem CNG (stlačený zemní plyn). Dále je zkoumaná ekonomická a ekologická strana této problematiky, kde se na základě výpočtů stanoví, zda je obnova vozového parku prostřednictvím alternativního paliva výhodná a přínosná pro ochranu životního prostředí.
Renewal of a vehicle fleet with using alternative fuel CNG for a chosen company
Keywords: alternativní paliva; stlačený zemní plyn; vozové parky; výchozí finanční model; autobusy; obnova; alternative fuels; compressed natural gas; vehicle fleets; default financial model; buses; renewal