Kvalita a bezpečí při podávání léčivých přípravků v pobytovém sociálním zařízení pro seniory - Klinerová, Kamila (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zabývá kvalitou a bezpečím při přípravě a podávání léčivých přípravků v pobytovém zařízení sociálních služeb. Jedná se o ad hoc šetření zaměřené na podmínky a nastavené procesy práce všeobecných sester při manipulaci s léčivými přípravky v konkrétním zařízení sociálních služeb. Analýzou interních směrnic, ošetřovatelské dokumentace a skrytým participantním pozorováním jsou objasňovány potenciální příčiny vedoucí k možným medikačním pochybením či nežádoucím událostem. K interpretace dat je použita metoda Ishikawova diagramu příčin a důsledků. Práce si klade za cíl zmapovat rizikové oblasti nastavených procesů a navrhnout změny směřující k bezpečnější praxi.
Quality and safety during administration of medical products in a Nursing Home
Keywords: pobytová sociální zařízení; senioři; příprava a podávání léčivých přípravků; příčiny; medikační pochybení; welfare service facilities; elderly; preparation and serving medicinal products; cause; medication malpractice