Stanovení oxidované a redukované formy kyseliny lipoové v lidské plazmě - Heczková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2011)
Kyselina lipoová je sloučenina přírodního původu. Její obě formy, oxidovaná i redukovaná, si zachovávají antioxidační vlastnosti a mají protizánětlivé účinky in vivo a in vitro. Bylo prokázáno, že tento silný antioxidant hraje významnou roli při léčbě mnoha onemocnění, jejichž vývoj souvisí se zvýšeným oxidačním stresem např. diabetes mellitus a s ním spojené komplikace. V současné době se studie, zabývající se léčbou pomocí kyseliny lipoové, zaměřují na kardiovaskulární onemocnění. Kyselina lipoová totiž brání rozvoji aterosklerotických plátů snížením počtu zánětlivých buněk, snižuje obsah tuků a upravuje pružnost cévních stěn. Pro analýzu kyseliny lipoové lze využít mnoha metod. Avšak většina z nich je nevyhovující z důvodu jejich nedostatku citlivosti a specifity, potřeby nákladného analytického vybavení a časové náročnosti na přípravu vzorku. Cílem naší práce bylo pokusit se vypracovat vhodnou metodu, pomocí které bychom byli schopni simultánního stanovení oxidované i redukované formy kyseliny lipoové. Tento proces je velmi složitý a problematický a skládá se z jednotlivých dílčích kroků. Podařilo se nám určit vhodné podmínky redukce tak, aby byla maximální. Předmětem dalšího zkoumání bude zjištění stability kyseliny dihydrolipoové a zlepšení extrakce pomocí dichlormetanu.
The determination of oxidized and reduced form of lipoic acid in human plasma
Keywords: kyselina lipoová; diabetes mellitus; ateroskleróza; HPLC; elektrochemická detekce; lipoic acid; diabetes mellitus; atherosclerosis; HPLC; electrochemical detection