Dusíkaté ligandy na bázi hexahydro-1H-benzo[d]imidazolu - Tydlitát, Jiří (Univerzita Pardubice, 2008)
Bylo studována syntéze derivátu hexahydro-1\kur{H}-benzo[d]imidazolu substituovaných v poloze dvě různými (hetero)aromáty. Byly využity dvě metody kondenzace mezi příslušným imidoesterem a cyklohexan-1,2-diaminem (Metoda A a B). Celkem bylo získáno 11 opticky aktivních ligandů, které byly plně spektrálně zcharakterizovány a jejich enantioselectivita předběžně otestována.
Nitrogen ligands based on hexahydro-1H-benzo[d]imidazoles
Keywords: imidazoline; condensation; chiral ligands; asymmetric catalysis; imidazolin; kondenzace; chirální ligandy; asymetrická katalýza