Diagnostika předčasného porodu - Marečková, Kamila (Univerzita Pardubice, 2014)
Předložená diplomová práce teoreticko-výzkumného charakteru se zabývá diagnostikou předčasného porodu. Teoretická část popisuje rizikové faktory, příčiny, péči porodní asistentky o těhotnou ženu, především je však zaměřená na diagnostiku a popis jednotlivých vyšetřovacích metod předčasného porodu. Výzkumná část práce se skládá z kvantitativního výzkumu. V této části byla pomocí dotazníkového šetření zmapována informovanost a zájem těhotných žen o vyšetření fetálního fibronektinu a také informovanost porodních asistentek a všeobecných sester pracujících na porodnicko-gynekologických odděleních.
Diagnosis of preterm birth
Keywords: předčasný porod; rizikové faktory; příčiny; vyšetřovací metody; fetální fibronektin; preterm birth; risk factors; causes; diagnostic methods; fetal fibronectin