Instituce EU po rozšíření 2004 - Loukota, Radek (Univerzita Pardubice, 2005)
Diplomová práce je věnována institucionální struktuře Evropské unie. Úvodní kapitola pojednává o smlouvách, které předcházely rozšíření EU 1. května 2004. Jsou zde uvedeny i země, které se ucházejí o členství v EU. Hlavní část práce je zaměřena na jednotlivé instituce unie, kterými jsou Rada EU, Evropská komise, Evropský parlament, Výbor regionů, Hospodářský a sociální výbor, Evropský soudní dvůr, Evropský účetní dvůr, Evropský ombudsman, Evropská centrální banka, Evropská investiční banka a Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Do práce je začleněna i Evropská rada, která je považována za neoficiální orgán EU. U jednotlivých institucí je podrobně popsán jejich vznik, historický vývoj, současná struktura, činnost, rozsah jejich pravomocí a vzájemná provázanost.
Institutions of European Union after enlargement 2004
Keywords: Evropská Unie; rozšíření; instituce Evropské unie; orgány ES/EU; vrcholné orgány EU; poradní orgány EU; finanční orgány EU