Komunikační dovednosti sester: scoping review - Karkošová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce na téma "Komunikační schopnosti sester" se v teoretické části věnuje rozboru komunikace obecně a faktorům, které ji ovlivňují. Práce dále zkoumá verbální a neverbální formy komunikace. Dále se zaměřuje na účel samotné komunikace, její styly a na komunikační proces. Práce dále rozebírá komunikaci ve zdravotnictví a její specifika, které jsou důležité pro efektivní a respektující komunikaci mezi sestrou a pacientem. Průzkumná část byla zpracována formou literární rešerše a poskytuje tak aktuální pohled na problematiku komunikačních bariér, formy komunikace i faktory komunikace mezi zdravotními sestrami a pacienty
Communication skills of nurses: scoping review
Keywords: všeobecné sestry; sestry; formy; faktory; bariéry; komunikace; komunikace s pacientem; general nurses; nurses; forms; factors; barriers; communication; communication with patients