Separace polárních látek na kapilárních monolitických kolonách v RP a HILIC systémech - Šromová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá separacemi polárních látek na kapilární monolitické koloně polymethakrylátového typu, konkrétně s zwitteriontovým fukčním monomerem MEDSA, a navazuje tak na disertační práce Ing. Magdy Staňkové. Práce byla zaměřena na separaci polárních látek v systému s převracenými fázemi a v systému HILIC chromatografie, kde byla změřena retenční data vybraných skupin těchto látek a byly navrženy podmínky pro jejich separaci. Retence a separace jednotlivých látek byla posléze porovnána s již dříve připravenou monolitickou kolonou BIGDMA, která se osvědčila jako účinná pro separace látek v těchto systémech.
Separation of polar compounds on capillary monolithic columns in reversed-phase and HILIC systems
Keywords: monolitické kolony; polární látky; HILIC; RP; separace; mobilní fáze; zwitteriontová stacionárí fáze; N,N-dimethyl-N-methakryloxyethyl-N-(3-sulfopropyl)amonium betain; dioxyethylen dimethakrylát; bisfenol A glycerolát dimethakrylát; monolithic columns; polar compounds; mobile phase; separation; zwitterionic stationary phase; N,N-dimethyl-N-methacryloxyethyl-N-(3-sulfopropyl)ammonium betaine; dioxyethylene dimethacrylate; bisphenol A glycerolate dimethacrylate