Malárie - Kubová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce je věnována onemocnění malárie. Zabývá se přenosem, příznaky, diagnostikou, prevencí a léčbou onemocnění. Jsou zde popsány glykoforiny, jejich jednotlivé typy a je zde popsána také jejich role při invazi parazitů malárie do červených krvinek. Dále je uvedena patogeneze onemocnění, která je zaměřena na proces rozetování a oxidační stres. V neposlední řadě je popsána těžká malárie se zaměřením na malarickou anémii, mozkovou a placentární malárii a poškození orgánů jako jsou plíce, ledviny a játra.
Malaria
Keywords: malárie; glykoforiny; erytrocyty; Plasmodium; malaria; glycophorins; erythrocytes; Plasmodium