Restaurování dvou olejomaleb na textilních podložkách bez napínacích rámů ze soukromých sbírek - Wáwrová, Luisa (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce v praktické části popisuje komplexní restaurování dvou olejomaleb na textilních podložkách bez dřevěných napínacích rámů od neznámých autorů ze soukromých sbírek s jednotlivými názvy děl „Hlava Krista“ a „Klesnutí pod křížem“. Obrazy pochází z doby kolem 18-19 stol. S doplněním a vytvořením technologické kopie výřezu restaurovaného díla hlavy Krista v měřítku 1:1. Ke každému dílu bude vytvořen dílčí atlas poškození restaurovaných olejomaleb, ve kterém budou tyto defekty zmapovány a jednotlivě popsány. Součástí diplomové práce je teoretická ryze experimentální část zaměřená na změny soudržnosti nažehlovacích směsí a zkoušky jejich odstranitelnosti a to i po umělém stárnutí. Zkoumanými adhezivy budou voskopryskyřičné směsi namíchány podle dohledaných receptur nalezených v odborné literatuře atp., dále použity i novodobé dublovací prostředky k jejich vzájemnému srovnání a porovnání kvalit. Uvedené adheziva budou aplikovány mezi fragment olejomalby a textilní podložku. Jednotlivé vzorky budou odstraňovány různými způsoby např. exaktně odtrhem, mechanicky oškrábány, odsát přebytek adheziva do filtračních papírů, promytím rozpouštědly od rubu textilní podložky.
Restoring of two oil paintings on the textile pads without stretching frames - from private collections
Keywords: restaurování; olejomalby; Kristus; Klesnutí pod křížem; fragment olejomalby; textilní podložka; rentoaláž; nažehlovací směsi pro rentoaláž; atlas poškození; technologická kopie; restoration; oil-paintings; Head of Christ; Descend under force of the cross; fragment of an oil-painting; textile pad; relining/lining; mixtures ironed on for relining; atlas/map of damage; technological copy