Zvýšení úrovně zákaznického servisu v oddělení Air&Sea společnosti Gebrüder Weiss - Štěpánová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce se zaměřuje na problematiku zvýšení úrovně zákaznického servisu na oddělení námořní a letecké přepravy společnosti Gebrüder Weiss. Je zde provedena analýza společnosti a jejích procesů. Také jsou zde k dispozici návrhy, na základě kterých lze zvýšit spokojenost zákazníků. Tyto návrhy jsou následně ohodnoceny metodami hodnocení investic.
Increasing of customer service level in Air&Sea department of Gebrüder Weiss company
Keywords: zákaznický servis; investice; metody hodnocení investic; spokojenost zákazníků; customer service; investment; investment valuation methods; satisfaction of customers