Člověk v dramatu bytí u Friedricha Schillera - Matysková, Martina (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce představuje koncept filosofické antropologie Friedricha Schillera. Práce je rozčleněna na tři okruhy. První okruh prezentuje dobové zasazení a prameny, které nejenom ovlivňovaly autorovy spisy, ale i autora samotného. Druhý okruh se zabývá koncepcí člověka optikou filosofických spisů, kde je sledována linka personální a politické svobody. Třetí okruh se pohledem uměním zaměřuje na jedincovo jednání a demonstruje na konkrétním díle lidské drama a utrpení. Zároveň je reflektován autorův morální přesah. Přínosem této práce je zhodnocení a shrnutí důležitých estetických aspektů v morálním jednání jedince.
The man in the drama of being in Friedrich Schiller
Keywords: estetika; umění; filosofická antropologie; svoboda; člověk.; aesthetics; art; philosophical anthropology; freedom; man.