GPC-MALS vs. A4F-MALS: stanovení molekulové hmotnosti samosíťujících akrylátových pojiv na bázi emulzních kopolymerů - Machotová, Jana; Podzimek, Štěpán; Zgoni, Hedvika (CHEMagazín, s.r.o., 2016)
Samosíťující latexy na bázi core-shell částic byly syntetizovány emulzní polymerací akrylových monomerů. Molekulová hmotnost kopolymerů tvořících obal byla postupně snižována pomocí izooktyl-3-merkaptopropionátu. Distribuce molekulové hmotnosti byla stanovena pomocí gelové permeační chromatografie (SEC) a frakcionace tokem v asymetrickém tokovém poli (A4F), obě metody spojené s detektorem víceúhlového rozptylu světla (MALS). Zatímco SEC-MALS se ukázala vhodnou metodou pro charakterizaci nízkomolekulárních kopolymerů tvořících obal latexových částic, A4F-MALS byla vysoce efektivní metodou vysocemolekulárních kopolymerů a core-shell mikrogelů.
GPC-MALS vs. A4F-MALS: MOLAR MASS DETERMINATION OF SELF-CROSSLINKING ACRYLIC BINDERS BASED ON EMULSION COPOLYMERS
Keywords: Emulzní polymerace; core-shell latex; keto-hydrazidové síťování; distribuce molekulové hmotnosti; A4F; přenos; Emulsion polymerization; core-shell latex; keto-hydrazide crosslinking; molar mass distribution; A4F; chain transfer