Živnostenské úřady po přistoupení ČR do EU - Ligrová, Jana (Univerzita Pardubice, 2005)
Práce v první části shrnuje teoretické přístupy ke státní správě. Seznamuje s hlavními důvody a principy úpravy zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, s kategorizací živnostenských úřadů, podmínkami vzniku a zániku živnostenského oprávnění, dále s povinnostmi podnikatelů a živnostenských úřadů. Druhá část je věnována konkrétním případům vzniku a zániku živnostenského oprávnění v ČR a Rakousku. V závěru je hodnocen soulad právní úpravy jak s ústavním pořádkem ČR, tak i s mezinárodními smlouvami a právem ES.
Trade licence offices after EU integration of Czech republic
Keywords: živnostenské úřady; živnostenské podnikání; Živnostenský rejstřík; Živnostenský zákon; živnosti; fyzické osoby; právnické osoby; Česká Republika; Rakousko; Evropská Unie