Polarografické stanovení thallia - Michálková, Jana (Univerzita Pardubice, 1996)
Byl studován vliv chelatonu 3 k maskování rušivých kovů na polarografické stanovení thallia metodou DPASV. Od pH 6 dochází k významnému snižování citlivosti stanovení a posunu polohy piků směrem k negativním potenciálům. Stanovení je nutno provádět v rozmezí pH 5-5,8. Chelaton 3 o koncentraci 0,001 mol/l kvantitativně zamaskuje již 0.0005 mol/l olovnaté ionty, které stanovení thallia nejvíce ruší. Metoda byla aplikována na praktické vzorky sazí, půd a biologického materiálu.
Polarografic determination of thallium
Keywords: polarografie; thallium; chelaton