Ekologické zemědělství - co přináší pro konzumenty ? - Hetverová, Monika (Univerzita Pardubice, 2010)
Ekologické zemědělství představuje systém hospodaření vycházející z metod, které berou ohled na životní prostředí. Primárně se v oblasti rostlinné výroby používá k udržení úrodnosti a biologické aktivity půdy zelené hnojení, zapracovávání statkových hnojiv pocházejících z ekologické živočišné produkce. Při chovu hospodářských zvířat se klade důraz na jejich celkové pohodlí (pohyb, čerstvý vzduch, ochrana před sluncem a extrémním počasím, dostatek prostoru, podestýlka, krmivo bez syntetických látek). Biopotravina je produktem ekologického zemědělství, který byl vyroben kontrolovanými postupy ze surovin získaných na ekologicky obhospodařované půdě. Pro konzumenta to znamená větší přísun látek potřebných k životu. U zeleniny se jedná zejména o vitamín C, u masa o kyselinu linolovou. Obecně mezi tyto látky, které jsou obsaženy v biopotravinách ve vyšší míře, patří také bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, různé vitamíny, minerální látky a stopové prvky.
Ecological agriculture - is it benefitial for consumers ?
Keywords: Ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; biopotravina; rizika potravin; nutriční hodnoty; Organic farming; conventional agriculture; organic food; food risks; nutrition