Dílo Jakuba Demla v české meziválečné literární kritice - Jarošová, Anna (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce "Dílo Jakuba Demla v české meziválečné literární kritice" je zaměřena na tvorbu a osobnost Jakuba Demla z pohledu literární kritiky. Zprvu se práce zabývá vymezením základního teoretického rámce pojmu kritiky. Dále se věnuje kritice literární, a to jak meziválečné, tak i poválečné, která viditelně navazovala na válečné projevy v literatuře. V další části přechází k základnímu nástinu Demlova díla a jeho kritického vyhodnocení z pohledů českých významných literárních kritiků a historiků. Cílem práce je ukázat osobnost Jakuba Demla a jeho tvorbu v kritickém pojetí v českém prostředí a ukázat základní zařazení jeho díla do kontextu české literatury.
Jakub Deml's Literary Work in Czech Interwar Literary Criticism
Keywords: kritika; literární komunikace; české literatura 20. století; Deml, Jakub; básníci; kněz; básně v próze; vnitřní svět básníka; Šalda, František Xaver; Václavek, Bedřich; Píša, Antonín Matěj; Durych, Jaroslav; Jan Čep; Fučík, Bedřich; Dvořák, Miloš; Trávníček, Mojmír; Chalupecký, Jindřich; Med, Jaroslav; Iwashita, Daniela; criticism; literary communication; czech Literature of the 20th century; writers; priest; prose poems; inner world of poet