Vztah mezi matrixovými metaloproteinázami a interleukiny-1 a -6 a vznikem akutního koronárního syndromu - Ryšavá, Lenka (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem této práce je uspořádání základních informací o vlivu matrixových metaloproteináz a interleukinů-1 a -6 na vznik a rozvoj akutního koronárního syndromu. Rovněž je věnována stručnému popisu aterosklerózy a vzniku nestabilního aterosklerotického plátu. Bylo zjištěno, že celá řada matrixových metaloproteináz hraje roli v destabilizaci plátu, čímž se podílí na vzniku akutního koronárního syndromu. Interleukiny-1 a -6 jsou důležitými regulátory zánětlivých procesů, což znamená, že se tohoto procesu také jistým způsobem účastní, jelikož ateroskleróza patří mezi chronická zánětlivá onemocnění. Několik studií potvrdilo, že matrixové metaloproteinázy a interleukiny-1 a -6, zejména MMP-9 a interleukin 6, jsou budoucími slibnými markery pro akutní koronární syndrom a jiná kardiovaskulární onemocnění.
The relationship between matrix metalloproteinases and interleukins-1 and -6 and the formation of acute coronary syndrome
Keywords: matrixové metaloproteinázy; akutní koronární syndromy; ateroskleróza; interleukin-1; interleukin-6; kardiovaskulární onemocnění; matrix metalloproteinases; acute coronary syndrome; atherosclerosis; cardiovascular diseases