Kvalita života u pacientů dlouhodobě dialyzovaných - Linhartová, Petra (Univerzita Pardubice, 2009)
Tématem této diplomové práce je "Kvalita života dlouhodobě dialyzovaných". Práci jsme se snažila zaměřit na uspokojování každodenních potřeb dialyzovaného klienta. První část teorie je zaměřena na problematiku onemocnění ledvin. Druhá část na kvalitu života u pacientů léčených hemodialýzou. Třetí část pojednává o psychosociální problematice dialyzovaných. Výzkum byl proveden formou dotazníkového šetření. Dotazník byl rozdělen do pěti okruhů zaměřených na životosprávu, komplikace při hemodialýze, rodinu a volnočasové aktivity.
The quality of life of long-term dialyzed patients
Keywords: kvalita života; Hemodialýza; potřeby člověka; pacienti; life quality; dialysis; human needs; pacients