Gender, rovnost mužů a žen ve veřejné správě - Balková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2009)
Rovnost mužů a žen je tématem, o které se veřejnost stále více zajímá. Veřejná správa je sektorem, který by měl dbát na správný výklad zákonných požadavků a jejich dodržování v praxi. V bakalářské práci jsou uvedeny zásadní pojmy z oblasti genderu a rovnosti mužů a žen, zásady rovných příležitostí v České republice a v Evropské unii a porovnání situace rovnosti mužů a žen ve veřejné správě před listopadem 1989 a v současnosti. V praktické části pojednává o vnímání rovnosti a rovných příležitostí úředníky Magistrátu města Hradce Králové.
Gender, equal opportunities of women and men in public administration
Keywords: Gender; pohlaví; genderové role; gender mainstreaming; gender budgeting; rovnost; právo; veřejná správa; sex; gender roles; equality; Public Administration; Law