Vliv vodivých polymerů a dalších látek na korozně-inhibiční vlastnosti epoxyesterových nátěrů plněných kovovým zinkem - Kohl, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2020)
V rámci této disertační práce s názvem Vliv vodivých polymerů a dalších látek na korozně-inhibiční vlastnosti epoxyesterových nátěrů plněných kovovým zinkem byl studován vliv polyanilinových solí, polypyrrolové soli, poly(p-fenylendiaminové) soli a karbonizovaného polyanilinu na mechanické a korozní vlastnosti zinkem pigmentovaných nátěrových hmot. Cílem práce bylo nalezení možnosti snížení obsahu zinku v těchto nátěrových hmotách při využití výše uvedených látek. Syntetizované pigmenty byly po jejich přípravě charakterizovány pomocí řady instrumentálních technik a dále byly charakterizovány z hlediska fyzikálně-chemických vlastností a parametrů používaných v oboru nátěrových hmot. Posléze byly formulovány modelové nátěrové hmoty, které byly následně připraveny procesem dispergace. Připravené modelové nátěrové hmoty byly použity pro přípravu organických povlaků, kdy mechanické vlastnosti těchto povlaků byly studovány pomocí normovaných mechanických testů a korozní vlastnosti těchto povlaků byly studovány pomocí cyklických korozních zkoušek a elektrochemické techniky lineární polarizace. Navíc byl v rámci této disertační práce studován mechanismus působení výše uvedených pigmentů v zinkem pigmentovaných nátěrových hmotách s obsahem sférických či lamelárních částic zinku. Na základě výsledků výše uvedených testů byl vyhodnocen vliv testovaných pigmentů na mechanické a korozní vlastnosti připravených organických povlaků, kdy byly nalezeny možnosti snížení obsahu zinku v zinkem pigmentovaných nátěrových hmotách při použití některých typů pigmentů při optimálních hodnotách objemové koncentrace daného pigmentu. Tato skutečnost vede k úspoře zinku v nátěrových hmotách pigmentovaných sférickým či lamelárním zinkem.
Effect of conductive polymers and other substances on corrosion-inhibiting properties of zinc-filled epoxyester coatings
Keywords: organický povlak; koroze; zinek; vodivý polymer; polyanilinová sůl; antikorozní pigment; organic coating; corrosion; zinc; conductive polymer; polyaniline salt