Židé v Chrasti a okolí mezi světovými válkami - Kundratová, Olga (Univerzita Pardubice, 2018)
Práce se zabývá tématem "Židé v Chrasti a okolí mezi světovými válkami". V každé kapitole je popsán vývoj židovského obyvatelstva od prvních zpráv v obci až po konec druhé světové války. V první kapitole "Židé v Chrasti" jsem popsala významnou rodinu Heislerových a jejich podnikání na území města. V druhé kapitole "Židé v Hroubovicích" se rovněž zabývám jejich průmyslem a do dnes dochovaným hřbitovem. Ve třetí kapitole je popsána situace mezi křesťany a židy v obci, jejich společné soužití a popis židovských staveb.
Jews in Chrast and its Surroundings between the World Wars
Keywords: Židé; Chrast; Hroubovice; Zájezdec; průmysl; hřbitovy; synagogy; židovské školy; deportace; soupisy obyvatel; 19. století; 20. století; doutníkové špičky; továrny; léčiva; obuv; Jew; Chrast; Hroubovice; Zájezdec; industry; cemeteries; synagogues; Jewish schools; deportation; register of populations; 19. Century; 20. Century; cigar points; fabrics; drugs; shoes