Stravovací návyky adolescentů a dospělých jako prevence kolorektálního karcinomu - Dolénková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou kolorektálního karcinomu a jeho prevencí. Zaměřuje se především na protektivní a rizikové faktory stravy a stravovacích návyků ve vztahu k tomuto onemocnění. Kvantitativní dotazníkové šetření výzkumné části hodnotí způsob stravování u dvou záměrně vybraných skupin populace, a to adolescentů a dospělých. Výsledky jsou porovnávány mezi oběma skupinami. Výzkumného šetření se zúčastnilo celkem 343 respondentů. Přestože bylo zjištěno, že se dospělí stravují kvalitněji než adolescenti, byl u nich potvrzen vyšší výskyt nadváhy a obezity.
Eating habits of adolescents and adults as a colorectal cancer prevention
Keywords: výživa; stravovací návyky; obezita; kolorektální karcinom; prevence; nutrition; eating habits; obesity; colorectal cancer; prevention