Příčiny přepěňování piva - Křivská, Lenka (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce je věnována gushingu nebo-li samovolnému přepěňování piva, které se projevuje jako spontánní přepěnění ihned po otevření pivní láhve. Gushing je i přes intenzivní výzkum problémem v pivovarnictví po celém světě. V první části práce je popsán mechanismus tvorby bublin a teorie mechanismu gushingu. Dále jsou zde shrnuty příčiny primárního a sekundárního gushingu. Další část popisuje vliv technologie výroby piva na gushing možnosti jeho potlačení. Poslední část je věnována analytickým metodám měření gushingu a jeho předvídání.
Causes of beer gushing
Keywords: gushing; hydrofobiny; přepěňování; příčiny gushing; gushing; hydrophobins; overfoaming; causes of gushing