Pohnání Hynka Bernarta Záviše z Osenice a na Bítovanech před soud nejvyššího purkrabství pražského léta páně 1597. Stručná poznámka k majetkovému zázemí drobné venkovské šlechty na přelomu 16. a 17. století. - Richter, David (My University, 2023)
Článek se zabývá osobou Hynka Bernarta Záviše z Osenice, mezi léty 1595 až 1607 (spolu)držitele části vsi Bítovany (včetně tvrze a poplužního dvora), po roce 1607 již jen pána mlýna a několika poddaných. Pozornost je zaměřena zejména na jeho majetkovou situaci a finanční nesnáze provázející jeho nemovitou držbu. Hynek Bernart zemřel na začátku roku 1613, avšak část vsi zůstala v držení rodu až do roku 1630. Pro nezbytný kontext má tak studie přesah ještě do pobělohorského období. Bítovany držené rodem Závišů z Osenice jsou jedním z reprezentativních příkladů majetku v rukou rodu drobné šlechty v předbělohorském období. V této době nebylo ještě stále výjimkou, že řada vsí byla rozdělena na díly držené nejen různými členy téhož rodu, ale také nositeli odlišných erbů. Byl to navíc přelomový čas vyznačující se mimo jiné řadou hospodářských a ekonomických změn, se kterými se tyto drobné rody snažily vyrovnat.
The summons of Hynek Bernart Záviš from Osenice and Bítovany to the court of the highest burgrave of Prague in the year 1597. A brief note on the property background of the minor nobility at the turn of the 16th and 17th centuries.
Keywords: Bítovany; drobná šlechta; Závišové z Osenice; 16. a 17. století; soudní pře; dluhy; Bítovany; Chrudim region; minor nobility; Záviš from Osenice family, 16th and 17th century; litigation; debts