Pojetí státu v Hegelových Základech filosofie práva - Špičáková, Dominika (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce pojednává o pojetí státu G. W. F. Hegela v jeho nejvýznamnějším politickém spisu Základy filosofie práva. Autorka se rovněž věnuje pojetí státu u dvou významných Hegelových předchůdců Thomase Hobbese a JeanaJacquese Rousseaua. Práce je rozdělena do třech částí. První kapitola představuje Hobbesovu koncepci státu a jeho formulaci společenské smlouvy. Dále se text zabývá pojetím státu a společenské smlouvy u Rousseaua. Třetí a stěžejní část pak pojednává o Hegelově koncepci státu, přičemž se soustředí zejména na jeho trojí pojetí státu, tedy na politický stát, vnější stát a mravní stát.
Conception of the State in Hegels Elements of the Philosophy of Right
Keywords: Hegel, Georg Wilhelm Friedrich; Hobbes, Thomas; Rousseau, Jean Jacques; pojetí státu; teorie společenské smlouvy; Hegel, Georg Wilhelm Friedrich; Hobbes, Thomas; Rousseau, Jean Jacques; conception of state; theory of social contract