Výskyt mikroorganismů v chronických ranách a jejich antimikrobiální citlivost - Fantová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá výskytem mikroorganismů v chronických ranách. Teoretická část se zaměřuje jak na fyziologické hojení, tak na patofyziologii a poskytuje přehled jednotlivých typů chronických ran, včetně jejich léčby. Druhá část pojednává o moderním krytí ran a bioaktivních obvazech obsahujících antimikrobiální látky. V experimentální části byly identifikovány bakterie vyskytující se v různých typech chronických ran a byla stanovena jejich antibiotická citlivost pomocí diskové difúzní metody. U vybraných kmenů bylo provedeno testování obvazového materiálu ze staplových mikrovláken kyseliny hyaluronové a oxidovaného škrobu s přídavkem okyselujících sloučenin.
Occurrence Of Microorganisms In Chronic Wounds And Their Antimicrobial Sensitivity
Keywords: chronické rány; mikroorganismy; biofilm; antibiotická citlivost; krycí materiály; antimikrobiální látky; chronic wounds; microorganism; biofilm; antibiotic sensitivity; covering materials; antimicrobials