Léčebné postupy a edukace u nemocných s diabetem mellitem - Svárovská, Jana (Univerzita Pardubice, 2019)
Diabetes mellitus je chronické onemocnění charakterizované porušenou látkovou výměnou cukrů, tuků a bílkovin (Kudlová, str. 31, 2015). Je označován za pandemické onemocnění a celosvětově dochází k nárůstu pacientů s tímto onemocněním (Olšovský, str. 10, 2018). Teoretická část diplomové práce je zaměřena na charakteristiku diabetu, léčebné postupy, a edukaci pacienta s diabetem mellitem. Cílem práce je ověřit, jaká léčba je nejčastěji využívána a ověřit do jaké míry jsou respondenti informováni. Na základě získaných poznatků vytvořit praktický výstup v podobě edukačního materiálu pro pacienty s tímto onemocněním.
Healing methods and education of patients with diabetes mellitus
Keywords: Diabetes mellitus; léčebné postupy; edukace pacienta s diabetem; Diabetes mellitus; healing methods; education of patient with diabetes mellitus