Konstrukce ženských postav v dílech Jiřího Kulhánka - Linhartová, Iveta (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce má přiblížit vývoj české fantastiky po roce 1989 a seznámit čtenáře s jednotlivými žánry. Jejím hlavním cílem je lépe porozumět ženskému elementu v žánru splatterpunk v dílech Jiřího Kulhánka. Zkoumá jejich postupný vývoj z druhořadých postav až po ty, které ovlivnily vývoj děje, ale také přiměly k změnám hlavní mužské hrdiny. K tomu poslouží naratologická analýza ženských postav z Kulhánkových knižních sérií (Noční klub, Divocí a zlí, Cesta krve). V té se zaměříme na jméno, vzhled, jednání, jazykový projev, sociální zařazení a prostředí, ve kterém postavy působí. Výsledkem bude jednoduchá typologie daných postav a aplikace Forsterovy teorie pěti faktorů na konkrétní díla.
The construction of female characters in the works of Jiří Kulhánek
Keywords: fantastika; postavy; ženy; Kulhánek, Jiří; Forster; láska; sociální zařazení; dívky; matky; smrt; přeměna; upíři; lidé; fantastic literature; character; women; Kulhánek, Jiří; Forster; love; social status; girls; mothers; metamorphosis; vampires; human; death