Vybraná prozaická díla z romské tvorby na našem území - Mračková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce je věnována několika vybraným dílům z romské prozaické tvorby v České republice, přičemž se jedná o díla pocházející z časového období 1960 až 2007. Zaměřuje se nejprve na okolnosti, které předcházely vzniku této literatury - tedy na romskou historii a kulturu, poté seznamuje s tematickou stránkou jednotlivých děl a v poslední řadě pak s nejčastějšími motivy této prózy.
The choice prosaic pieces of gipsies production in the our territory
Keywords: povídka; pohádka; tradice; romská kultura; romská literatura; Romové; story; fairy tale; tradition; Romani culture; Romani literature; Romany