Aplikace 3D tisku pro výrobu prototypových dílů automobilů - Semerád, Filip (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku aplikace 3D tisku v oblasti vývoje a výroby prototypových dílů automobilů. V rámci experimentů jsou provedeny statické zkoušky pevnosti v tahu normovaných zkušebních vzorků vytištěných na dvou různých FDM 3D tiskárnách z vybraných materiálů filamentů. Experimenty byly realizovány na dvou různých univerzálních zkušebních zařízeních s mechanickým a video průtahoměrem s cílem získat hodnoty skutečných napětí v závislosti na poměrném prodloužení pracovní oblasti zkušebních vzorků. Výsledkem práce jsou v programu SolidWorks navrhnuté a 3D tiskem vyhotovené části zádržného bezpečnostního systému automobilu.
Application of 3D printing for production of prototype car parts
Keywords: FDM 3D tisk; aditivní výroba; prototyp; SolidWorks; tahová zkouška; zádržný bezpečnostní systém automobilu; FDM 3D printing; aditive manufacturing; prototype; SolidWorks; tensile testing; car safety restraint system