Studium termoelektrických vlastností monokrystalů selenidu bismutitého s příměsí wolframu - Kulhánek, Jiří (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato práce se zabývala výzkumem vlivu příměsi wolframu do monokrystalů selenidu bismutitého na jeho termoelektrické a transportní vlastnosti. Metodou řízeného chladnutí taveniny byla připravena řada vzorků Bi2-xWxSe3 o různých hodnotách x. Byla u nich měřena měrná elektrická vodivost, Hallův koeficient, Seebeckův koeficient a fázová čistota byla ověřena práškovou rentgenovou difrakcí. Byla zjištěna nízká rozpustnost wolframu v selenidu bismutitém (x =< 0,005) a vzhledem k poklesu výkonového faktoru se příměs wolframu do selenidu bismutitého nejeví jako perspektivní pro termoelektrické aplikace.
Study of thermoelectric properties of tungsten doped bismuth selenide single crystals
Keywords: monokrystaly selenidu bismutitého; Bi2-xWxSe3; výkonový faktor; termoelektrické materiály; transportní vlastnosti; dopování; wolfram; bismuth selenide single crystals; Bi2-xWxSe3; power factor; thermoelectric materials; transport properties; doping; tungsten