Změna vlastností vápenné kaše po zmrazení. Restaurování sgrafita s výjevem Únos Heleny Trojské na zámku Litomyšl - Šafaříková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce představuje zkoumání změn vlastností vápenné kaše po zmrznutí a restaurování výjevu Únos Heleny Trójské na sgrafitové fasádě na zámku v Litomyšli. První část práce byla zaměřena na zkoumání vápenné kaše připravené přímo z páleného vápna a vápenné kaše z vápenného hydrátu poté, co projdou procesem mrznutí. Za tímto účelem byl proveden experiment, v rámci kterého byly vzorky vápenných kaší vystaveny různým podmínkám mrznutí v klimatické komoře. V další fázi byly na promrzlých vápenných kaších provedeny experimenty za účelem zjištění, do jaké míry se liší jejich vlastnosti proti referenčním vzorkům. Z promrzlých vápenných kaší byly rovněž umíchány malty. Ty byly podrobeny dalším analýzám s cílem zjistit, jestli by byly vhodné pro použití v praxi. Druhá část diplomové práce byla zaměřena na restaurování výjevu Únos Heleny Trójské na sgrafitové fasádě na zámku v Litomyšli. Jednalo se konkrétně o pravou část výjevu. Nejdříve byl proveden uměleckohistorický a restaurátorský průzkum, na jejichž základě byla dále stanovena koncepce restaurování. Následně bylo přistoupeno k restaurátorskému zásahu. Veškeré provedené práce byly fotograficky dokumentovány a byla zhotovena restaurátorská dokumentace včetně grafických zákresů.
Changes in the properties of lime putty after freezing. Restoration of the sgraffito depicting "The Abduction of Helen of Troy" at Litomyšl Castle
Keywords: mrznutí; vápenná kaše; vápenný hydrát; klimatická komora; vlastnosti vápenné kaše; vápenná malta; maltové trámky; sgrafito; zámek Litomyšl; renesance; UNESCO; Zoubek, Olbram; freezing; lime putty; lime hydrate; climatic chamber; lime putty properties; lime mortar; mortar prism samples; sgraffito; Litomyšl Castle; renaissance; UNESCO; Zoubek, Olbram