Metody určování nástupištní koleje pro zpožděný přijíždějící vlak v osobních železničních stanicích s využitím výpočetní techniky - Česnek, Michal (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá problematikou vyhledávání náhradní nástupištní koleje pro zpožděný přijíždějící vlak v osobní železniční stanici s využitím výpočetní techniky. Práce řeší problematiku hodnocení jednotlivých variant kolejí pomocí stanovených kritérií. Dále popisuje jak tato kriteria vyhodnotit a zvolit nejvhodnější variantu. Celá problematika je analyzována a v programátorské části popsána navrženými datovými strukturami pro tvorbu aplikace VNNK (Výpočet náhradní nástupištní koleje). Dále se zabývá případovou studií železniční stanice Praha hlavní nádraží, kde za pomocí aplikace VNNK vyhledá k několika zpožděným přijíždějícím vlakům náhradní koleje. Aplikace vyhledává a vybírá nejvhodnější kolej pomocí různých metod vícekriteriálního hodnocení variant, které jsou v závěrečné části expertně posouzeny z hlediska procentuální úspěšnosti.
Methods for assigning alternative platform track for delayed arriving train in passenger railway station using computer technology
Keywords: alternative track; delaye; railway transport; multicriterial decision making; method reliability; náhradní koleje; zpoždění; železniční doprava; vícekriteriální rozhodování; spolehlivost metod