Poruchy cyklu močoviny - Klouda, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá močovinovým cyklem, enzymy v něm vystupujícími, deficity těchto enzymů a léčení těchto poruch. Současně se také pojednává o hyperamonemii jako o hlavním symptomu poruch močovinového cyklu. Popisuje také zděděné a získané poruchy močovinového cyklu.
Urea cycle disorders
Keywords: amoniak; karbamoylfosfátsyntetáza; ornithintranskarbamoyláza; argininsukcinátsyntetáza; argininsukcinátlyáza; argináza; ammonia; carbamoyl phosphate synthetase; ornithine transcarbamylase; argininosuccinate synthase; argininosuccinate lyase; arginase