N-Chráněné aminokyseliny jako řídící skupiny meta-selektivních C-H funkcionalizačních reakcí - Čermáková, Klára (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se zabývá pokusy o meta-selektivní funkcionalizaci benzylesterů kyselin asparagové a glutamové. Je zde testována vhodnost aminokyselinové části molekuly jako intramolekulární řídící skupiny přinášející atom palladia do blízkosti C-H vazby v poloze meta benzylové části molekuly. Dále je v práci popsána syntéza kyselin 2-(acetylamino)-4-(benzyloxy)-4-oxobutanové a 2-(acetylamino)-5-(benzyloxy)-5-oxopentanové.
N-Protected Amino Acids as Directing Groups for meta-Selective C-H Functionalizations
Keywords: C-H aktivace; regioselektivita; mono chráněné aminokyseliny; katalýza; palladium; C-H activation; regioselectivity; mono-protected amino acids; catalysis; palladium