Syntéza a charakterizace nanodispergovaného CdS0,8Se0,2 - Plaček, Patrik (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá syntézou a charakterizací nanodispergovaného CdS0,8Se0,2. Byl studován vliv teploty syntézy při tvorbě nanočástic CdS0,8Se0,2 metodou Hot Injection na jejich velikost, tvar a optické vlastnosti. Charakterizace byla provedena pomocí absorpční a fotoluminiscenční analýzy, měření STEM, EDS a rentgenové difrakční analýzy. Bylo zjištěno, že při zvolených teplotách lze dosáhnout úspěšné přípravy nanočástic CdS0,8Se0,2. Připravené kvantové tečky měly hexagonální strukturu, kromě kvantových teček, připravených při 220 °C, které měly kubickou strukturu. Kvantové tečky měly průměrnou velikost v rozmezí od 2,13 nm do 7,08 nm a při expozici UV světlem emitovaly zelené až žluté záření. Nezávisle na teplotě syntézy vykazují QDs nejvyšší intenzitu luminiscence v roztocích CHCl3 o koncentraci 0,014 %. S rostoucí teplotou syntézy QDs klesá intenzita vlastní luminiscence, ale výrazně se zvyšuje hodnota Stokesova posunu.
Synthesis and characterization of nanodispersed CdS0,8Se0,2
Keywords: nanotechnologie; kvantové tečky; fotoluminiscence; nanočástice; nanokrystaly; nanotechnology; quantum dots; photoluminescence; nanoparticles; nanocrystals