Sociálně-ekonomický profil Mikroregionu Rychnovsko a jeho rozvoj - Peterová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce se zabývá sociálně-ekonomickým profilem a rozvojem Mikroregionu Rychnovsko. V teoretické části je popsána teorie regionu, mikroregiony obecně a regionální rozvoj mikroregionů. Regionální rozvoj je zaměřen především na strategické plánování a SWOT analýzu, jako základního nástroje při formulování strategie mikroregionu. Praktická část obsahuje základní údaje o DSO Rychnovsko. Dále jsou zde podrobně rozpracovány jednotlivé charakteristiky Mikroregionu Rychnovsko. V každé oblasti jsou stručně popsány návrhy na zlepšení. Na základě jednotlivých charakteristik je zpracována SWOT analýza Mikroregionu Rychnovsko. Na tuto analýzu navazuje strategie obsahující strategické vize a globální cíle mikroregionu. Práce je zaměřena především na vytvoření sociálně-ekonomického profilu mikroregionu a na základě toho, zpracování návrhů na zlepšení v jednotlivých oblastech s cílem dalšího rozvoje území Mikroregionu Rychnovsko. A to zejména z důvodu čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU, lepšího využití potenciálů, zdrojů a silných stránek mikroregionu.
Social-economic profile of Microregion Rychnovsko and its development
Keywords: Rychnov nad Kněžnou; Mikroregion Rychnovsko; mikroregiony; SWOT analýza; DSO; Microregion Rychnovsko; microregions; SWOT analysis