Stanovení obsahu vitamínu C v jahodách - Gabrielová, Hana (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu vitamínu C v čerstvých jahodách a v jahodách různým způsobem konzervovaných (sušených, lyofilizovaných a mrazených). Cílem bylo zjistit, jak různé způsoby konzervace ovlivňují množství tohoto důležitého vitamínu. Pro analýzu byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Výsledky této práce prokázaly nepříznivý vliv vysoké teploty na celkový obsah vitamínu C a tedy, že sušení je nejméně vhodnou konzervační metodou z hlediska zachování tohoto vitamínu.
Determination of vitamin C content in strawberry
Keywords: vitamín C; jahody; HPLC; lyofilizace; sušení; konzervace; vitamin C; strawberries; HPLC; lyophilization; drying; conservation