Role biofilmu v infekcích horních cest dýchacích - Škárková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou biofilmů v souvislosti s infekcemi horních cest dýchacích. Úvodní část je věnována popisu anatomie a funkce horních cest dýchacích. Následuje charakteristika biofilmu jako specifické formy existence mikroorganismů, včetně jeho vzniku, vlastností i role v patogenezi. Zmíněné jsou i možnosti detekce biofilmu. Práce se věnuje také nejčastějším bakteriálním původcům infekcí horních cest dýchacích a onemocněním, která vyvolávají. Část textu je věnována prevenci onemocnění horních cest dýchacích. V závěru je rozebrána antibiotická terapie a další moderní terapeutické přístupy k eradikaci biofilmu.
The Role of Biofilm in Upper Respiratory Tract Infections
Keywords: horní cesty dýchací; patogen; biofilm; antibiotika; léčba; prevence; upper respiratory tract; pathogen; biofilm; antibiotics; treatment; prevention