Restaurování sochy "Múzy lyrického zpěvu Aiodé" z parku státního zámku Konopiště. Restaurování sádrových plastik rytířů, modelů stavebních článků chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. - Kokstejnová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce je rozdělena do dvou etap, jedná se o část praktickou a teoretickou. Praktická část bude rozdělena do dvou samostatných částí. První částí práce bude provedení komplexního restaurátorského zásahu na soše "Múzy lyrického zpěvu Aiodé". Druhá část práce bude zaměřena na restaurování sádrových plastik rytířů. V obou částech práce se bude jednat o samostatné řešení restaurátorského úkolu v plném rozsahu od zpracování návrhu přes důkladný průzkum až po vlastní restaurování a zpracování závěrečné dokumentace. Praktická část bude doplněna o teoretickou část zaměřenou na porovnání vlastností vybraných lepených spojů použitelných pro historické sádrové objekty (Testování prostředků pro lepení sádrových artefaktů).
Restoration of sculpture "Muse of lyrical singing Aiodé" from the state park Konopiště Chateau and plaster sculptures of knights, models sculptural decoration of the Cathedral of St. Barbora in Kutná Hora.
Keywords: restoration; sculpture Aiodé in Konopište; shell limestone; knights Kutna Hora; plaster; glue; natural and synthetic polymers; stability