Infračervená a Ramanova spektra isotopově značených esterů kyseliny dusičné - Poul, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2022)
Cílem této diplomové práce bylo připravit k vybraným esterům kyseliny dusičné izotopově značené sloučeniny. Celkem bylo připraveno pět izotopově modifikovaných nitroglycerinů obsahující buď izotop 13C v různých polohách, nebo modifikované 15N či deuteriem. Z dalších zástupců esterů kyseliny dusičné byl připraven tetranitrát-15N4 pentaerythritolu a methyl-nitrát-15N. U připravených látek byla změřena infračervená a Ramanova spektra. Jednotlivé pásy ve spektrech byly interpretovány s využitím souvisejících izotopově značených analogů. Využívá se toho, že u pásů vibrací vazeb souvisejících s izotopově značeným atomem dochází k posunu těchto pásů oproti neznačeným látkám.
Infrared and Raman spectra of labelled nitrate esters
Keywords: izotopology; nitroglycerin; tetranitrát pentaerythritolu; methyl-nitrát; infračervená a Ramanova spektra; isotopologues; nitroglycerin; pentaerythritol tetranitrate; methyl nitrate; infrared and Raman spectra