Informovanost studentů SŠ o pohlavně přenosných chorobách - Diessnerová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2023)
Tématem této bakalářské práce je informovanost studentů středních škol o pohlavně přenosných chorobách. Práce se skládá z teoretické části, která popisuje několik vybraných sexuálně přenosných chorob, včetně kapavky, syfilidy, chlamydií, HPV infekce, HIV a AIDS. Teoretická část také zahrnuje popis významu výchovy k reprodukčnímu zdraví, prevence a rizikového chování u mladistvých. Hlavním cílem práce bylo zjistit informovanost středoškoláků o sexuálně přenosných chorobách pomocí průzkumného šetření na středních školách s použitím nestandardizovaného dotazníku. Vyhodnocení dotazníků bylo prezentováno formou grafů a tabulek, které jsou k dispozici v této bakalářské práci spolu s podrobným zhodnocením průzkumu. Tento průzkum umožnil odhalit nedostatky v informovanosti studentů v oblasti pohlavně přenosných chorob, zejména v tématu HPV infekce, kdy šetření odhaluje studentskou neucelenou informovanost tohoto onemocnění. Problematickým se zdá pro studenty být i celková informovanost ohledně pohlavních chorob, zejména týkající se jejich přenosu a způsobu ochrany před těmito nákazami.
Informing high school students about sexually transmitted diseases
Keywords: dospívání; informovanost; prevence; sexuálně přenosné choroby; adolescence; awareness; prevention; sexually transmitted diseases